Ureditev otroške sobe

Če smo o opremljanju posameznih bivalnih ambientov, govorili že v prispevku z naslovom Opremljanje modernih spalnic, za specifično kosovno pohištvo, pa smo v našem blogu prikazali že primer svetovanja za izračun cene garderobnih omar, je v tem prispevku namenjeno še nekaj besed tistim staršem, ki jih zanima ureditev otroške sobe.

Ideje za ureditev otroške sobe

Ideje za ureditev otroške sobe za mladostnika in pa tudi za ureditev majhne otroške sobice, se danes najdejo na internetu preko praktično vseh večjih spletnih strani, ki se ukvarjajo z distribucijo najrazličnejših idej iz različnih področij življenja (1), pa tudi preko spletnih strani, ki otrokom namenjajo otroške igrače, posteljnino, družinske nasvete in ostalo (4).

Pri vseh teh idejah in zamislih so obravnavani različni izzivi pri opremljanju otroških sob. Od tega, da otroško sobo uporablja npr. več otrok hkrati, do tega, da je otroški prostor premajhen, da se nahaja v mansardi, ali, da otrok ob prenovi pohištva prehaja iz otroške dobe v mladostniško. Na zadnji povezavi (6), smo prikazali tudi povezavo do spletnega foruma, kjer starši med seboj razpravljajo o aktualnih izzivih opremljanja otroških sobic.

Nasveti za ureditev otroške sobe iz strani izkušenih strokovnjakov (spletne trgovine z otroškimi oblačili)

Glede na to, da starši otrok, prej kot laičnim nasvetom, prisluhnemo nasvetom tistih, ki imajo na področju urejanja otroških sobic, največ izkušenj, smo za mnenje o urejanju predvsem otroške garderobe in oblačil, povprašali tudi spletno trgovino Bambini, ki jo mlade mamice, predvsem nosečnice in pa otroci, poznajo predvsem po njiohovih trgovinicah v vseh največjih slovenskih, trgovskih centrih, hkrati pa svoje nasvete za mamice in otroke, objavljamo tudi na blogu spletne trgovine Bambini.

Otroška oblačila nedvomno potrebujejo svoj prostor, pri urejanju otroške sobe v povezavi z razmislekom o tem kako najti dovolj prostora za vsa otroška oblačila, pa vas naj vodi predvsem to, da ureditev otroške sobe zasnujete tako, da po eni strani, pohištvo v otroškem svetu, ne zavzema preveč prostora, hkrati pa je praktično in uporabno tudi v obdobju, ko otrok odrašča.

Nič ne bo narobe, če npr. regale, komodice in garderobne omare, že v zgodnjih otroških let, izberete večje, saj otrok zelo hitro odrašča, za vsak nov nakup otroškega oblačila, pa tudi ne gre iskati novega pohištva in omar.

Obenem ni nič narobe, če seveda otroška sobica, to omogoča, da najdete ločen prostor za domača otroška oblačila in ločen prostor za otroško garderobo, ki jo otrok potrebuje za v šolo ali vrtec.

ureditev otroške sobe

Katero pohištvo izbrati za otroško sobo?

Največ vprašanja pri ureditvi otroških sobic se pojavlja v zvezi s tem ali in katero pohištvo je sploh smiselno dati v otroško sobico, glede na to, da majhen otrok zelo hitro odrašča in, da se potrebe po drugačnem pohištvu praktično spreminjajo iz leta v leto.

Barve sten v otroški sobi

Nato starše seveda zanimajo izbrane barve sten, saj vse kaže, da smo se starši kar že malo naveličali klasične modre za fante in roza za deklice. Nekateri starši za najmanjše otroke poskrbijo za ureditev otroške sobe v stilu risanih junakov (Nodi, Nemo, ipd…).

Več vprašanj v zvezo z ureditvijo otroških sob se pojavlja pri opremljanju otorških sob za šolo obvezne otroke in, če ima hkrati otroška soba še določene prostorske izzive (mansarda, majhna otroška soba, več otrok, …..).

V tem primeru starše zanima še kako razporediti pohištvo sploh po prostoru, ki ga imajo na voljo, katere kose pohištva izbrati glede na količino knjig in zvezkov, kam postaviti pisalno mizo in dodatne regale ter predalčnike, kako so pospravljene (in kam) igrače v otroški sobi, največ tovrstnih dilem pa se pojavlja ob vstopu malčka v prvi razred.

Večje garderobne omare in regali za knjige se začnejo pojavljati od petega razreda naprej, ko otroka začne tudi zanimati moderno otroško pohištvo in, ko bi tudi sam rad že zamenjal kakšne preveč otroške motive po svoji sobi.

Članek so nam posredovali iz spletne strani www.otroškesobe.com, kjer so specializirani predvsem za predstavitev izdelave otroškega pohištva po naročilu.