Zakaj se odločiti za lesene stopnice?

Ko podjetje, ki se ukvarja pretežno s ponudbo notranje opreme za najrazličnejše prostorske situacije, ugotovi, da je v primeru opremljanja bivalnih in tudi poslovnih subjektov rezerva še pri opremljanju teh istih objektov s stavbnim pohištvom, je čas, ko je treba pregledati ali na trgu obstajajo še kakšni programi, ki jih je smiselno vključiti v zgodbo prodaje in opremljanja s pohištvom.

Tak primer so nedvomno vse vrste stopnic, med njimi pa brez dvoma prednjačijo predvsem lesene stopnice, saj si naročniki lesenega pohištva, toplino bivalnega prostora, želijo predvsem nadaljevati z lesom po tleh, stenah, podbojih in notranjih vratih ter tudi stopnicah.

Zakaj se odločiti za lesene stopnice

Lesene stopnice je v osnovi mogoče razdeliti na dva dela.

V prvem delu so tukaj lesene stopnice tipske izvedbe in jih je mogoče uporabiti ponavadi za tipske prostorske izzive in situacije (tukaj prednjačijo u stopnice, stopnice v L, krožne stopnice, ipd..).

Po drugi strani pa obstajajo na trgu tudi lesene stopnice po naročilu, ki pa jih načeloma najbolj po merah svojega prostora, dobimo pri različnih mizarjih.

Lesene stopnice izdelane po meri so največkrat izdelane iz domačih, trpežnih vrst lesa, med njimi pa so v ospredju oreh, hrast, bukev, pa tudi smreka v objektih nezahtevne in dodatne gradnje (vikend hiške, ipd…)

Po drugi strani je predvsem v zadnjem času mogoče lesene stopnice opremiti tudi z eksotičnimi vrstami lesa, od katerih pa so še posebej priljubljene ameriško jabolko in podobne.

Zakaj se odločiti za lesene stopnice?

Lesene stopnice prinaša v bivalne prostore več prednosti:

  • v prvi vrsti les prinaša v dom toplino in domačnost
  • lesene stopnice je mogoče poljubno obdelovati (krožno, v pravokotnih linijah)
  • lesom lahko čudovito opremimo spremno stavbno pohištvo na stopnišču
  • ograje, lesena notranja vrata in podboji,….)
  • les na stopnišču je enkratno mogoče povezati tudi z toplimi podi in drugi vrstami talnih oblog v prostoru
  • les je trajen, lahko se ga obnavlja, stroški vzdrževanja in popravljanja so minimalni, sicer pa je več in daje pridih klasike v stanovanje

Posebno poglavje med lesenimi stopnicami po naročilu pa predstavljajo še račje stopnice za bolj strme naklone, pa lesene stopnice položene na betonsko ali kovinsko konstrukcijo in pa tudi lesene stopnice, ki se krožno dvigajo v zgornjo etažo.

Ogromno je tudi na trgu lesenih stopnic povpraševanja po lesenih stopnicah, ki jih je mogoče pospraviti in vodijo na podstrešje (t.i. podstrešne lesene stopnice).