Preden se odločimo za nakup nove poceni kuhinje

Tukaj so napisani nasveti preden se odločimo za nakup nove poceni kuhinje.

V marsikaterem gospodinjstvu velja kuhinja za osrednji družbeni prostor bivalnega prostora. V njej ne samo, da pripravljamo jedi. Pogosto nam služi kot shramba, jedilnica, šank v katerem počnemo številne družinske in družbene aktivnosti.

Nakup nove poceni kuhinje – TOP nasveti pred odločitvijo

jedilne mize pohištvo123
NASVET STROKOVNJAKA: Za kuhinje, ki so hkrati jedilnice ali se brez ločene stene držijo jedilniškega prostora, boste do najcenejše notranje opreme jedilnice in kuhinje, prišli tako, da se za nakup odločite pri istem ponudniku. Jedilne mize ali jedilni set s stoli boste tudi lažje uskladili s stilom kuhinje, če se odločite za istega ponudnika. Pred nakupom pohištva vedno preverite cene najmanj 3 ponudnikov.

Nekatere raziskave (India spends the most time in the kitchen) kažejo, da družina več kot polovico svojega družinskega časa (vstran od poslovnih obveznosti) preživijo v kuhinji. Zato se ne gre čuditi, da si za izdelavo kuhinje in prostora namenjenega kuhinji v povprečju vzamemo vse več časa. Zraven usklajenosti vseh inštalacij – električnih, vodnih, ogrevalnik, kuhinje nape in podobnega, moram poskrbeti, da bo naša kuhinja tudi funkcionalna in uporabna, hkrati pa tudi stilsko izdelana tako, da bo predvsem nam samim, uporabnikom, pisana na kožo.

nakup nove poceni kuhinje

Kot zanimivost: Cooking trends among millenials – welcome to digital kitchen

Če k temu prištejemo še veliko ponudbo kuhinj na trgu, kakor tudi številne možnosti izdelave in dodelav, ugotovimo, da se bodoči lastnik kuhinje pri njeni izbiri znajde pred sploh ne majhnim podvigom.

Preden se odločimo za izbiro kuhinje bi si morali odgovoriti vsaj na naslednja vprašanja:

Nakup nove kuhinje in čisto praktična vprašanja

 • Koliko časa v povprečju v kuhinji preživimo?
 • Kdo je lastnik kuhinje in kdo je v bistvu ta, ki bo kuhinjo največ uporabljal
 • Koliko oseb po navadi uporablja kuhinjo? Koliko članov šteje naše gospodinjstvo?
 • Razmislimo o primernih nizih kuhinj, ki bi lahko sodili v naš prostor. Ali je bolj primerna postavitev v obliki črke U, L, I ali kakorkoli drugače?
 • Ali je obstoječ prostor in zamisel o postavitvi kuhinjskega niza primeren za našo inštalacijo? Ali bodo na tem področju potrebne spremembe?
 • Koliko prostora smo pripravljeni nameniti shranjevanju živil? Še bolj preprosto: kako pogosto nakupujemo?

Razmislimo o morebitnem položaju kuhinje v primerjavi z ostalimi prostori, prav tako o skladnosti barv in stilskem ujemanju z ostalim pohištvom?

Razmislimo o malenkostih in detajlih in si odgovorimo kako bomo lahko le te čistili ter vzdrževali higieno.

Video  (angl) – nasveti ob nakupu novega pomivalnega korita v kuhinji

Nasveti ob iskanju ugodne cene in primerjanju cenikov za nove kuhinje

Ne samo na slovenskem, temveč na vseh trgih ponudba kuhinj vsekakor prekaša povpraševanje. Slednje načeloma potrošniki zelo pozdravljamo, saj se to odraža na vse bolj kvalitetnih kuhinjah (materialih), kvalitetnejšem svetovanju (strokovni usposobljenosti) ter tudi na ceni. Ponudbe je že toliko, da ima potrošnik pravzaprav težavo sploh koga izbrati?

Vroče priporočamo prispevek: Pregled cenovno ugodnih kuhinj

Kadar se odločate za svetovanje pri izbiri kuhinje, je zato primerno, da že pred tem preverite naslednje:

Ustna priporočila in izkušnje. Dober in iskren nasvet tistih katerim je izbran ponudnik že svetoval, izmeril, dostavil in zmontiral kuhinjo, pogosto pomeni več kot katerikoli

Reference in dosedanje izkušnje. Nič ni narobe, če bodočega svetovalca na področju kuhinj preverimo skozi oči dosedanjih opravljenih del.

Tradicija in dolgoročnost delovanja. Sicer slednje ne gre ravno v prid novincem, a vseeno tudi pri kuhinjah velja, da dolgoročno obstanejo dobri in tisti, ki so že dalj časa na trgu. Če imate možnost izbirajte med tistimi, ki so na trgu kuhinjskega pohištva že več let.

Strokovno svetovanje. Razliko med strokovnim svetovanjem in poskusom »zgolj« prodaje človek preprosto »občuti«. Dovolite si postavljati vprašanja, preverjajte ali ponudnik posluša in sliši va še želje in zahteve in predvsem dovolite si biti zahtevni. Ponudbe je dovolj, znanja na področju proizvodnje kuhinj prav tako. Zakaj za svoj denar ne bi dobili tega kar iščete, potrebujete in boste navsezadnje tudi vi uporabljali?

Brezplačna izmera in izdelava ponudbe. Čeprav se na tem področju kar nekaj ponudnikov »otepa« brezplačne izdelave ponudbe, saj izmera, izris in priprava gradiva do te mere, da bo usklajen z vašimi željami, izbirajte med tistimi, ki vse to naredijo za vas. Že sam odnos do tega ali je nekdo pripravljen nekaj narediti za vas, v primerjavi z »vnaprej« plačanimi izmerami in svetovanji, pove ogromno o ponudniku.

Spoštovanje rokov. Dovolite si biti zahtevni. Če ponudnik pravi, da lahko ponudbo po opravljeni izmeri pripravi v določenem času, bodite pozorni na doslednost. Če se »zalomi« že pri pripravi ponudbe, kaj lahko potem kot morebitni naročnik, pričakujemo šele v izvedbeni fazi.

Preverite garancijo, reklamacijske pogoje in morebitno založenost z rezervnimi deli. Da ne bo vaša kuhinja čez čas izgledala kot »pisanka«, ker določene barve proizvajalec preprosto nima več na zalogi.

In čisto na koncu: ne sramujte se vprašati o drobnem tisku in skritih stroških. Pravico imate pred odločitvijo imeti povsem natančno sliko o tem kaj za koliko točno lahko pričakujete.

Svea, Lesnina, Dipo, Rutar, Harvey Norman – kdo nudi strokovno izmero in svetovanje?

nakup nove kuhinje

Ko se odločite za nakup nove kuhinje in svetovalca, ki vas bo obiskal na domu (ob vnaprej telefonsko dogovorjenem roku), si je pametno vzeti nekoliko več časa za temeljit pogovor o kuhinji. Svetovalci s seboj zraven merilnih naprav prinesejo tudi materiale (vzorce barv, kataloge možnih kombinacij lesenega dela kuhinjskega niza), kataloge morebitno potrebnih in želenih električnih naprav, izrisane primere kuhinj ter predloge postavitev. V vašem prostoru bodo svetovalci natančno opravili meritve prostora (dolžine, širine, višine, globine), ter bili dodatno pozorni predvsem na:

 • Položaj štedilnika (glede na uporabnost in praktičnost, inštalacije in usklajenost s postavitvijo ostalega kuhinjskega pohištva)
 • Položaj pomivalnega stroja (glede na praktičnost, prenos posode, usklajenost z ostalim pohištvom ter morebitnimi prehodi v kuhinji)
 • Odpiranje kuhinjskih vrat za vsak kuhinjski element posebej, saj je pred izdelavo samo potrebno natančno določiti katera vratna krila se naj odpirajo v katero smer.
 • Elektro inštalacije (stikala, vtičnice) od katerih je odvisna postavitev celotnega kuhinjskega sestava
 • Elemente ob zaključkih in zalomih kuhinjskih nizov, kjer lahko s pravilno izbiro 100% izkoristimo kote in stenske površine
 • Odpiranje elementov v kotih kuhinje
 • Postavitev radiatorjev, oken in svetil v kuhinji
 • Celotno svetlobno opremljenost in osvetlitev kuhinje in posameznih elementov
 • Vpliv naravne svetlobe v kuhinji
 • Prostoru za kuhinjske pripomočke tako glede dostopnosti kot uporabnosti
 • Tesnost stikov med posameznih kuhinjskimi elementi in morebitno deljenim kuhinjskim pultom
 • Detajle in kakovost kuhinjskega pohištva
 • Celotna stilska usklajenost kuhinjskega ambienta vključno s svetovanjem dekorja
 • Višino kuhinjskega pulta ter kombiniranje kuhinjskih elementov
 • Izbor in uporabnost električnih aparatov

Posebno pozornost naši svetovalci namenjajo še varnosti v kuhinji, zato ob vsem zgoraj naštetetem dodatno upoštevamo stalno prisotnost ognja ( v kolikor se naročniki odločajo za takšno uporabo štedilnika), strupenih plinov, čistil, vrele vode, ostrih predmetov ter drugih nevarnosti. 40% vseh nesreč se zgodi v stanovanju, od tega kar ena četrtina v kuhinjah. Zato ni odveč pripomniti, da gre pri sestavi in svetovanju o izbiri kuhinje temu nameniti več pozornosti (pomivalno korito na bo v bližini kuhalne plošče, saj njuna bližina zmanjša možnost za nesrečo med npr. prenašanjem posode z vročo tekočino, število vtičnic ob delovni površini mora biti zadostno,…)

moderna-kuhinja

Kateri kuhinjski stil izbrati?

Med številnimi ponudbami in možnostmi kuhinj je seveda prav, da nekoliko več časa posvetimo tudi temu za kakšen slog kuhinje se bomo odločili. Ali smo ljubitelj modernih stilov, elegance, ali klasike, lesa in podobno odločilno vpliva na to, kakšno kuhinjo bomo izbrali.

Najbolj priznani stili kuhinj so:

 • sodobne rustikalne kuhinje
 • italijanske kuhinje
 • podeželske kuhinje
 • angleške kuhinje
 • moderne kuhinje
 • klasične kuhinje

Za moderne in trendovske kuhinje velja precejšnja uporaba steklenih površin (tudi za ličnice kuhinjskih elementov), dodatno pa lahko s steklom kuhinjo poudarimo s stekleno steno za kuhinjskim pultom (kuhinjsko steklo) ali delovno površino. Med stekli je mogoče izbirati med široko paleto najrazličnejših barv in obdelav stekel (graviranje, peskanje, proti lomna stekla in podobno). Praviloma velja, da so za manjše prostore primernejši odtenki svetlih barv (bela, bež, svetlo siva) saj na tak način dodatno vizualno povečamo prostor.

Po drugi strani klasiki prisegajo na les. Obdelave detajlov, dekorja temu ustrezne namestitve ročajev. V vseh primerih imamo na voljo široko paleto ročajev in ostalih elementov, ki služijo za odlaganje ali posodo.

V zadnjem času se nekoliko več prostora namenja tudi sistemom za shranjevanje ter sistemom za ločeno odlaganje odpadkov. Tako se vse več ljudi in gospodinjstev odloča za posebne predale, ki nam omogočajo ločeno zbiranje papirnatih, bio, steklenih in tetrapak odpadkov.

Za izbiro kuhinjskega sloga ne smemo pozabiti tudi na kuhinjska tla. Sodobna kuhinja je vedno urejena in čista, hkrati pa omogoča, da je vzdrževanje čistoče v njej enostavno in hitro.

Tisto kar zagotovo v kuhinji ne spregleda nihče je kuhinjski pult. Za delovne kuhinjske pulte danes obstoji nešteto različnih materialov. Izbor je odvisen od želja in okusa posameznika, vendar moramo pri izboru pulta zraven videza upoštevati tudi njegovo trajnost, odpornost na vročino in madeže ter enostavnost čiščenja. Najprimernejši material za odlaganje vroče posode je nerjaveče jeklo.

Posebno pozornost je pri izbiri kuhinje potrebno nameniti tudi prezračevanju celotnega prostora, kakor tudi delovnih in kuhinjskih površin.

izris-kuhinje

Kako pravilno opraviti izmero in izris kuhinje?

Da bi kar se da funkcionalno izkoristili prostor, ki ga namenjamo kuhinji je potrebna natančna izmera. Pri tem moramo:

najprej natančno pomeriti vse stene na vsaj treh višinah. Na podlagi tako izmerjenih odstopanj ugotovimo ali so stene ravne ali ne. Izmerimo višino na vrhu sten, v sredini in na tleh.

določimo višino kuhinjskega pulta. Ta nam služi kot osnova za postavitev spodnjih kuhinjskih elementov, zgornjih kuhinjskih elementov ter določitev razlike za kuhinjsko steno.

določimo višino kamor bomo montirali zgornje omarice. Praviloma se na višina nahaja okrog 145 centimetrov, pri čemer pa jo je mogoče prestavljati v povezavi z višino podnožja, pulta ter kuhinjskih elementov).

določiti zgornjo višino kuhinjskih elementov, ki je prav tako odvisna od modelov kuhinj, postavitve, prostora in višine delovnega pulta

moderna-mansardna-kuhinja

Montaža kuhinje, dostava in cenik montaže

Številni ponudniki kuhinj danes omogočajo nakup standardizirane kuhinje ali kuhinje po meri po načelu videno, kupljeno. Pri čemer ne gre spregledati, da nam lahko že srednje zahteven sestav kuhinje pri lastni montaži povzroči nemalo preglavic. Nekateri ponudniki stroške dostave in montaže vključijo v ceno kuhinje.

Slednje vse bolj pridobiva na veljavi iz dveh razlogov:

Kupcem je olajšan nakup dokončnega izdelka

prodajalcem je prizanešeno s skrbjo nad strokovno in temeljito izdelavo in montažo, kar neposredno zmanjša stroške kasnejših reklamacij in poškodb, ki nastajajo zaradi lastne montaže in dostave

V kolikor gre za dobavitelja kuhinje, ki se že dalj časa ukvarja z montažami le teh (in ima razvejano mrežo monterjev ter dostavljalcev), vsekakor priporočamo, da izberete slednje.

Nasvet: nikar pa ne pozabite na zaščito svojega vozila. Idealna zaščita, tudi za stopnišča in terase, so leseni nadstreški.

Ključne besede: nakup nove poceni kuhinje