Zakaj je velikost fotografij pomembna pri objavi na spletni strani poročnega fotografa

Zakaj je velikost fotografij pomembna pri objavi na spletni strani poročnega fotografa

Velikost fotografij je pomembna zaradi uporabniške izkušnje na spletni strani. Verjetno je še vsak od nas že kdaj odprl spletno stran, ki je bila izjemno počasna. Kaj je največkrat odziv na počasno spletno stran? To, da jo zapremo še preden se nam naloži. Torej če je to naša spletna stran in jo naša potencialna stranka zapre še preden se je naložila smo izgubili potencijalno stranko. Izgube strank na tako preporost in neodgovoren način pa si res ne smem dovoliti. Zato bom danes napisal nekaj besed o velikosti fotografij, optimizaciji fotografij in to tem kako lahko dejansko zmanjšamo velikost fotografij če je to potrebno. Poročni fotograf se mora zavedati, da je tudi spletni nastop pomemben del njegovega dela. Zato so takšna znanja potrebna in zelo pomembna.

velikost-fotografije-porocni-fotograf

Kakšna je sprejemljiva velikost fotografij na spletni strani o poročni fotografiji

Prikaz fotografij na spletu je drugačen kot prikaz fotografij v tiskani obliki. Če želimo fotografije tiskati moramo poskrbeti, da jih pripravimo z tisk. Poskrbimo za pravilno resolucijo, za pravilno gostoto pikslov za tiskanje in tako naprej. Prav tako pa moramo tudi na spletu poskrbeti za pravilno pripravljene fotografije. Morajo biti ravno toliko majhne, da se bodo obiskovalcem spletne strani odprle čim hitreje. Po drugi strani pa ravno tako velike, da jih bodo obiskovalci spletnih strani gledali čim bolj kvalitetne! Torej kako najti pravilno razmerje, da bo naša poročna fotografija pravilne velikosti za spletno prikazovanje?

velikost-fotografije-porocno-fotografiranje

Najprej moramo pomisliti na resolucijo zaslona na katerih se bo fotografija prikazovala. Torej če se bo fotografija prikazovala gledalcem, ki bodo spletno stran obiskovali iz računalnikov moramo ugotoviti kakšno resolucijo zaslona najpogosteje uporabljajo obiskovalci. To lahko storimo tako, da pogledamo kakšni zasloni so najpogosteje uporabljeni. Če pa svojo spletno stran analiziramo preko aplikacij kot je google analytics pa lahko vidimo podatke natančno za našo stran.

Prav tako moramo ugotoviti tudi če je veliko obiskovalcev, ki našo stran obiskujejo iz mobilnih naprav. Če je tako potem moramo razmisliti o tem, da bomo naložili dvojne fotografije in svojo stran naredili responsive.

Ko smo enkrat ugotovili kakšna resolucija fotografij je najbolj primerna za našo spletno stran potem pa moramo biti pozorni, da jih pripravimo za splet in ne za tisk. Torej shranimo jih lahko v resoluciji z 72 piksli na inč in ne z 300 piklis na inč kot bi to storili za tisk. Kako pa to dejansko naredimo v najbolj razširjenih programih za obdelavo fotografij?

Kako dejansko zmanjšati velikost fotografij

Velikost fotografij bomo zmanjšali s tremi parametri: resolicija, ppi in kvaliteta fotografije. Potrebno pa je najti pravilno razmerje. Fotografija mora biti še vedno tako kvalitetna, da bo dobra za ogled in tako majhna, da se bo hitro naložila. 

Lightroom

V Lightroomu je pomembno, da smo v okencu za “export” pozorni na dva predela. Najprej v predelu “file settings” moramo biti pozorni na to da obkljukamo, da bomo fotografijo izvozili v formatu JPG. Potem pa izberemo “quality” nekje med 60 proceni in 75 procenti. Kvalitetna je vsaj malo odvisna tudi od tega ali si bolj želimo boljše optimizacije ali boljšega občutka pri prikazu naših poročnih fotografij.

Naslednje delo pa nas časa v predelu “image sizing”. Tukaj obkljukamo “resize to fit” in potem izberemo “long edge”. Pod tem pa lahko vnesemo kako velika naj bo fotografija po daljši stranici. Jaz sem ugotovil, da obiskovalci moje strani najpogosteje gledajo stran v resoluciji veliki 1920px po dolgi stranici. Za tem pa moramo vnesti še “resolution” tukaj pa vnesemo število 72 poleg izberemo “pixel per inch”. Tako bomo imeli optimalno pripravljeno fotografijo za spletno prikazovanje

Shortpixel

Shortpixel je spletna aplikacija, ki je zastonj in s katero lahko praktično brez izgube kvalitete drastično zmanjšamo velikost fotografij. Jaz vedno uporabljam možnost gloosy. Zame je to najboljše razmerje med kvaliteto in velikostjo. Na ta način mi fotografije, ki jih pripravim v Lightroomu, Shortpixel zmanjša za od 20 procentov do 40 procentov.

velikost-fotografije-bozicno-fotografiranje

Če pogledate moj zapis o božični fotografiji boste videli, da so vse fotografije popolne kvalitete za ogled pa se stran vseeno naloži hitro.

Optimizacija fotografij za uporabno na spletni strani

Ne smemo pa pozabiti tudi na optimizacijo fotografij na spletni strani. Tako kot moramo optimizirati vsebino na svoji spletni strani, da jo bo google lahko prikazal. Tako moramo optimizirati tudi fotografije, ker jih google prav tako prikazuje. Danes zna google že prepoznati nekatere dele fotografije in ugotoviti kaj približno je na njej. Poleg tega pa si pomaga tudi s tako imenovanim “alt tekstom”. To je opis fotografije, ki ga gledalec ne vidi ob ogledu fotografije ampak ga bere le iskalnik in tako fotografije prikaže takrat, ko meni, da je primerna za prikaz.

Torej moramo biti pozorni, da v “alt tekstu” opisujemo dejansko videno na fotografiji in to povežemo z iskalnimi besedami za katere hočemo biti prikazani v iskalniku. S pravilno besedno zvezo poimenujemo tako file name in alt tekst.