Koristi in prednosti, ki jih prinašajo različne umetne, plezalne stene

Vsi, ki se zanimajo za plezanje in pa tudi vsi tisti, ki se spogledujejo z nakupom lastne, umetne plezalne stene, zelo odbro vedo, da niso vse plezalne stene enake.

Nasprotno – plezalne stene se med seboj zelo razlikujejo, zato je, v odvisnosti in v povezavi z namenom našega nakupa ali izdelave lastne, umetne plezalne stene, potrebno vedeti katero vrsto plezalne stene, bomo izbrali.

Zakaj so primerne visoke plezalne stene?

plezalne stene koristiZa profesionalce in tiste, ki so v plezanju že vrsto let ter so vešči plezanja, je nedvomno že zelo primerna in tudi po njej povprašujejo – tako imenovana visoka plezalna stena, ki jo v naravi srečamo na različnih profesionalnih pleziščih, med umetnimi pa k visokim plezalnim stenam uvrščamo tiste, ki so višje vsaj od 4,5 metra. Največkrat imajo varovala visoke plezalne stene urejene kar s pomočjo vrvi. Najvišje plezalne, umetne stene v Sloveniji segajo tudi čez 10 metrov, ena izmed takšnih se nahaja v Jesenicah (1).

Komu so priporočljive nizke plezalne stene?

Druga vrsta plezalnih sten, ki pa so bolj namenjene otrokom in pa začetnikom pri plezanju, pa so nizke plezalne stene, ki smo jim priča v manjših plezalnih klubih, kjer se ukvarjajo s posredovanjem znanj iz področja plezanja, najmanjšim udeležencem in otrokom in pa vsem tistim, ki se prvič srečujejo s plezanjem in tehnikami plezanja.

Za nizke plezalne stene pravimo, da so tiste, ki segajo do višine največ treh metrov, podloženo so z dodatno gumijasto ali penasto podlago, oprimki na samih stenah, pa so zasnovani in postavljeni tako, da so na nizkih plezalnih stenah omogočene lahko plezalne smeri in, da težavnost plezanja ni ravno med najtežjimi kar se tiče osvajanja tehnik plezanja.

Nizke plezalne stene najdemo tako v notranjih prostorih kot tudi zunanjih, sicer pa so predvsem v zadnjem času, še posebej popularne, tako imenovane modularne, nizke plezalne stene, iz aluminija. Le te pa s pomočjo pritrjevanja različnih modulov omogočajo, da plezalno steno tako po težavnosti, kot tudi po višini, ustrezno prilagajamo in spreminjamo glede na potrebe, znanje in zahteve plezalnih skupin.

Zakaj lahko izkoristimo prednosti nizkih, premičnih plezalnih sten?

Nekatere plezalne stene, umetne, je mogoče tudi premikati. V tem primeru govorimo premičnih plezalnih stenah, slednje pa nam pride prav predvsem v primerih, ko želimo plezalno aktivnost vključiti v nek program dogodka, ki ga organiziramo na določenem mestu (piknik zabave, team building delavnice in podobno).

Plezanje in osvajanje plezalnih tehnik je sicer v prvi vrsti resen šport za profesionalce, a osnove plezanja nam lahko pomagajo tudi pri organizaciji in izvedbi najrazličnejših zabavnih prireditev za naše najbolj zveste zaposlene npr. na team building delavnicah in pdoobno.