Kako vzgajati goji jagode na svojem vrtu?

goji jagode vzgojaGoji jagode so vse bolj cenjeno super živilo, ki so prava bomba antioksidantov, vitaminov, mineralov, vlaknin in beljakovin. Sedaj so na voljo že v mnogih trgovinah z naravnimi ekološkimi živili, kjer lahko opravimo varen nakup. A te čudovite sadeže, ki izvirajo iz himalajskega gorovja,  lahko uspešno vzgajamo tudi na domačem vrtu. V današnjem članku se bomo posvetili naslednjim temam: goji jagode vzgoja, sajenje in obrezovanje goji jagod.

Kako vzgoji goji jagode na domačem vrtu?

Goji jagode so izredno cenjeno jagodičevje, ki so sprva imele visoko ceno, saj smo jo večinoma uvažali iz Kitajske. Kmalu smo jih začeli gojiti tudi doma in v marsikaterem vrtu lahko opazimo ta prelepi in koristen grm.goji jagode cvetenje

Goji jagode izvirajo iz himalajskega gorovja in rastejo na listopadnem grmu, ki zraste tudi do tri metre v višino. Cvetovi so majhni, zvezdnati in vijolične barve. Iz cvetov se razvijejo podolgovati, rdeči plodovi, ki nekoliko spominjajo na šipek.

Grm goji jagod dobro prenaša nizke temperature, preživi tudi v mrazu do -28 stopinj C. Izredno odporen pa je tudi na sušo in sončno pripeko, zato je idealen za vzgojo tudi v našem podnebju. Za rast grm goji jagod ne potrebuje posebno bogate zemlje, prilagodi se tudi siromašnejši prsti, vendar v tem primeru potrebuje nekaj let da bogato obrodi.goji jagode uporaba

Če posadimo grm v skromno zemljo, potem je smiselno, da jo dognojujemo in kmalu bo naš pridelek nekaj kilogramov plodov na vsak grmiček. (a)

Kam posadimo grm goji jagode in kako ga obrezujemo?

Najboljše mesto za grmičke goji jagod, je nekje ob robu vrta, kjer ne bo oviral druge zelenjave, saj požene izredno  dolge poganjke. Potrebovali bomo kar nekaj potrpežljivosti, da bomo obrali prvi pridelek, saj grm raste izredno počasi.

Grmičevje goji jagod obrezujemo na višini dveh metrov in ga kasneje tudi vzdržujemo na tej višini. Daljše veje redno krajšamo, saj s tem vzpodbudimo rast novih poganjkov. Pri obrezovanju bodimo pozorni na divje poganjke in na previsoke navpične veje. (b)

Besedilo v članku: goji jagode vzgoja