Kakšen je pravilen postopek za sejanje trave?

Za vse , ki se zanimate za setev trave in pravilno pripravo tal , smo spodaj pripravili nekaj uporabnih nasvetov , ki vam bodo pomagali ugotoviti kdaj je najbolj primeren čas za sejanje trave , kakšen je pravilen postopek za sejanje trave , kako vzgajamo sadike in drugo .

Temperatura in čas kaljenja , dosejevanje trave in celoten izgled travnika so odvisni od tega kakšen izbran postopek za sejanje trave bomo izbrali .

Sejalno površino  moramo najprej pripraviti z ustrezno zemljo .  Najbolj primerna je kremenova mivka   in  šota.  Takšno zemljo pripravimo s frezo , postopku pa rečemo frezanje .

Več: Kdaj izvajamo setev in zalivanje vrta po setvi trave?

Kakšen je pravilen postopek za sejanje trave?

S tem postopkom zemljo za naš travnik najprej izravnamo , nato povaljamo ter na koncu poskrbimo , da se nam površina na katero bomo sejali travo ,  ne vdira.  Sejalno mešanico pripravimo tako , da že pred sejanjem samim , imamo zmes semen in zemlje   ter gnojil , ki jih nato samo posejemo po površini.   Zadnji čas za  sejanje travnega semena tik pred zimo  je mogoče oktober .

Ta mesec je zelo primeren zaradi tega , ker so dnevi oktobra  že krajši , hkrati pa je to obdobje , kot tudi že rosa po naravni poti vlaži  zemljo .

Posejana trava jeseni tudi omogoča , da je vzdrževanje trave enostavnejše spomladi , saj bo travno seme po zimi spočito in hkrati že pripravljeno na bujno rast v spomladanskih mesecih .

Kakšen je pravilen postopek za sejanje trave

Posejana trava jeseni tudi povzroči , da nam ne bo potrebno toliko namakanja travnika , toliko gnojenja , hkrati pa bo tudi bistveno zmanjšano zatiranje plevela , ki bi ga sicer morali intenzivno odstranjevati , če bi travo sejali spomladi .

Dosejevanje trave je tako edina dejavnost , ki jo v zvezi z novim travnikom , moramo opravljati spomladi in še to , le , na mestih kjer jesenska trava oziroma jesensko seme ni  vzklilo (1).

Pri dosejevanju trave moramo biti previdni , da ne pomešamo v novo sejalno mešanico drugačno travno seme .

Iz tega sledi , da je dosejevanje trave dejansko zgornji postopek , ki ga uporabimo , zgostimo travno rušo , zato lahko pa isti postopek uporabimo tudi za zgoščevanje travne ruše , ki sicer ni položena na novo .

Ključno pri postopku za sejanje trave je tudi razumevanje ustrezne količine za sejanje , sejalna količina pa je največkrat odvisna od različnih  travnih sort .

Obenem pa moramo  biti  pri postopku sejanja pozorni tudi na suho vreme in čas bujne vegetacije .

Če si želimo odgovoriti kakšen je pravilen postopek za sejanje trave, ne smemo pozabiti na ustrezno izbiro gnojil , na to , da bomo uporabili naravna ekološka sredstva , hkrati pa si bolj zahtevni naj za svojo zemljo dajo izdelati tudi  pedološke analize (2).

To analizo  uporabljamo tudi za načrtovanje in urejanje vrtnih trat , športnih parkov , rekreacijskih površin in ostalih površin ter parkov .

Verjetno najbolj pomembna stvar pri izbiri postopka za  sejanje trave pa je upoštevanje vrste travnega semena , saj ni  vsako travno  seme primerno za vsak travnik .

Uporabljena tematika: Kakšen je pravilen postopek za sejanje trave?