Ergonomski pisarniški stoli – prednosti in koristi izbire pravega

Ko govorimo o opremljanju pisarniških prostorov in o pisarniški opremi, so seveda eden izmed najpomembnejših kosov opreme vsake pisarne, pisarniški stoli. Pri katerih pa predvsem v zadnjih letih, narašča zanimanje in interes ljudi, ki jih zanimajo ergonomski pisarniški stoli.

Pisarniški stoli in najpomembnejše razlike med njimi


Ergonomski pisarniški stoli se od ostalih, tako imenovanih klasičnih, razlikujejo v tem, da so multifunkcijski, obenem pa sedenje na njih omogoča držo, ki zdaleč najbolj pozitivno vpliva na ergonomijo našega celotnega telesa, sedalne mišice in predvsem položaj naše hrbtenice, medtem, ko sedimo.


Glede na to, da se tudi pisarniški stoli, uporabljajo za različne namene (npr. otroški pisarniški stoli, računalniški stoli, stoli, ki delujejo bolj kot fotelj,…), si poglejmo na kaj je najbolj pomembno biti pozoren pred nakupom ustreznega pisalnega stola.

Stoli za pisarne in cena

Največkrat boste sicer med ponudbo pisarniškega pohištva in opreme, našli pisarniški stol, ki je tako po estetiki, kot tudi po videzu in ergonomiji, sovpaden s pisarniško mizo, zelo pogosto pa kar z vso pisarniško opremo (pisarmiška omara, komode, itd…).

Da bi zadostili potrebam uporabnikov pisarn (za katere je značilna dolga in enolična drža za stolom), je zato pred izborom ustreznega stola, potrebno zraven estetike in funkcinalnih možnosti (vrtljivi stoli), pri pisalnem stolu biti pozoren na materiale iz katere so izdelani sedalni del stola, naslonjalo, ročna naslonjala, nosilni steber in koleščka, v kolikor se seveda odločimo za stole z vrtljivimi koleščki.

Ergonomski pisarniški stoli

Nekateri, predvsem tako imenovani, kombinirani pisarniški stoli, pogosto pridejo skupaj v ponudbi z ležalniki in počivalniki, a kadar nas zanimajo predvsem ergonomski pisarniški stoli, je potrebno vedeti, da so osnovne funkcije izdelave takšnega stola usmerjene predvsem v zadovoljevanje potreb sedeča po zravnani hrbtenici, dobri prilagodljivosti glede gibanja samega stola ter seveda ustrezni prilagodljivosti pisarniškega stola – glede na velikost uporabnika.

Ravno zaradi tega se ergonomski pisarniški stoli ločijo na razred, v katerega spadajo pisarniški stoli za otroke in pisalni stoli za posebne namene (računalniški pisarniško stoli, direktorski stoli,…).


Posebno poglavje med stoli za pisarne pokrivajo tako imenovani konferenčni stoli in pa stoli, ki se lahko samostojno in v celoti vrtijo (vrtljivi stoli).

Predvsem, ko opremljamo pisarno, naj ne bo odveč priporočilo, da pred nakupom spremljamo posamezne akcije ponudnikov pisarniških stolov, saj se cena le teh, lahko v času akcije, bistveno spremeni, v primerjavi  z redno ceno pisarniškega stola.