Domač kefir – naravno prehransko dopolnilo (za malo denarja)

Ste prepričani da znate kupiti mleko za domač kefir? Večin ljudi ga NE zna, zato o tem več v nadaljevanju. Tokrat boste izvedeli, kako iz mleka naredite zares odličen domač kefir. Kefir je odličen vir vitaminov, telesu pa pomaga tudi pri absorbciji preostalih vitaminov. Manjkajoče vitamine in minerale lahko sicer nadomestimo tudi z različnimi prehranskimi dodatki (več: tukaj)

domač kefir
Pripravite domač kefir iz svežega mleka…
Še mleko za domač kefir ni več isto

Res je. Če imate srečo in kupujete mleko direktno pri kmetih vam čestitam. Takšno mleko je zagotovo najboljše. Še posebej tisto, z gorskih kmetij. Če boste kdaj zašli pod Raduho v Kamniško Savinjskih alpah se obvezno ustavite pri Bukovniku, na najvišji slovenski kmetiji in kupite mleko tudi za domov (steklenice prinesite s seboj).

Večina mlek iz trgovine je slaba

Test je zelo kratek: poiščite besedo „homogenizirano“. Skoraj vse mleko v trgovinah je homogenizirana. Včasih je to veljalo le za alpsko mleko.

Sam postopek homogenizacje je mehanski. Mleko izbrizgajo skozi šobe pri tlaku 250 bar in na ta način razbijejo maščobne kroglice.

Ste se kdaj vprašali zakaj se alpsko mleko zelo redko pokvari in tudi odprto zdrži dlje?

In če nekaj ne diši bakterijam, zakaj bi nam? Po mojem mnenju takšno mleko ni kaj prida. V rumenem tisku mu pripisujejo različne škodljive lastnosti, vendar tudi v to ne verjamem najbolj. Želim le čim bolj naravno mleko.

Pred nekaj meseci sem prvič po dolgem času v trgovini našel eno edino mleko, ki ni homogenizirano.
Najdete ga v plastenkah, polnijo jih v mlekarni Planika. Kupujem ga v Sparu in Mecatorju, verjetno ga imajo tudi v ostalih trgovinah. To mleko je le toplotno obdelano pri 72 stopinjah celzija in ga lahko pijete brez kuhanja.

Bil sem enostavno fasciniran, ko sem ga vlil v kavo so se na vrhu prikazali koščki smetane test, da je mleko res nehomogenizirano.

Kako narediš domač Kefir?

Zelo enostavno. Kupite 2 litra nehomogeniziranega mleka (1,6 mlečne maščobe je super) in 1 lonček tekočega kefirja (Krepko). Iz vsake plastenke odlijte ca. 1 deci mleka, prilijte pol lončka kefirja in pretresite. Postavite na sobno temperaturo in počakajte en dan. Pokrovčka na vrhu ne privijte do konca, da omogočite izhajanje CO2.

Odličen je in v hladilniku vam bo zdržal še nekaj dni. Naj vas ne moti, če se na vrhu ali na dnu nabere rumenkasta tekočina. Pred uporabo plastenko pretresite, da ostane kefir tekoč.

Na brzino nekaj lastnosti Kefirja:

– delovanje mikrobne beta-galaktozidaze

– učinkuje na holesterol

– učinkuje na prebavni (gastrointestinalni) trakt

– antimikrobni efekti

– učinki na imunski sistem

– antioksidativne lastnosti

– vitamini in minerali (vsebnost, topnost oz. absorbcija v telo)

– olajšan vnos Ca pri starejših ljudeh

– izboljšanje prebavljivosti beljakovin in maščob

– antitumorne substance in lastnosti

Moj totalni zajtrk:

– stisnem 1 ali 2 pomaranči in popijem.

– v kefir vmešam 1-2 žlici aktiviranega skandinavskega ječmena, čez 15 minut pojem (počakam, da gre sok iz želodca).

Priznam tega ne počnem vsak dan, kadar mi rata, se počutim super.

Še video navodila, kako pripraviti domač kefir: