Maroško zlato – ali arganovo olje in vitamin B v niacinu

Maroško zlato – ali arganovo olje in vitamin B v niacinu

Maroško zlato – znano tudi kot arganovo olje

Arganovo olje, znano tudi kot “maroško zlato”, pomaga pri zdravljenju vseh tipov kože, vključno s suho, občutljivo in razdraženo kožo. Odličen je tudi za luskavico, ekcematozno kožo in kožo, nagnjeno k aknam. Zaradi učinka proti staranju je priljubljen pri ženskah z zrelo kožo, ki jo globinsko neguje in zmanjšuje gube. Pomaga tudi v boju proti brazgotinam, suhim ali razcepljenim lasem ali strijam med nosečnostjo. Dodaja lasem sijaj in krepi strukturo lasnih korenin ter izboljšuje stanje lasišča (pri težavah s suho kožo ali prhljajem in srbenjem).

Opis

Arganovo olje – maroško zlato – se pridobiva iz plodov arganovega drevesa, ki ga najdemo le v Maroku, Alžiriji in Izraelu. Za proizvodnjo enega litra olja se porabi do 30 kg orehov. Obiranje poteka izključno ročno, sadeži se posušijo na soncu, zdrobijo in semena zdrobijo z mlinčki. Zmešamo jih z vodo in hladno stisnemo. Če jih pred drobljenjem pražimo, dobimo jedilno olje. To olje ima nato vonj po oreščkih in ni tako kakovostno.

✓ preprečuje staranje kožnih celic, zadržuje vodo v koži

✓ lahko napne kožo, jo učvrsti in zgladi drobne linije

✓ učinkovito za kožne bolezni, kot so luskavica, ekcem, septični dermatitis, akne…

Hitro se vpije v kožo in ne zamaši por. Preprečuje staranje kožnih celic, zadržuje vodo v koži in koža se ne izsuši.

Vsebuje nenasičene maščobne kisline, skvalen, fitosterole (spodbujajo tvorbo kolagena v koži), fenolne spojine (ščitijo kožo pred prostimi radikali), triterpenske alkohole (ščitijo kožo, imajo protibakterijski in protivirusni učinek), sterole (izboljšujejo mikrocirkulacijo, upočasnjujejo staranje, delujejo protivnetno, ščitijo pred UV žarki)…

Sposoben je napenjati kožo, gladiti drobne linije in jo učvrstiti.

Krepi krhke nohte. Redna masaža nohtov in kože okoli nohtov jih bo okrepila in odpravila nastanek gub.

Lasem doda sijaj in okrepi njihovo strukturo. Nekaj kapljic namažite v dlaneh in vtrite v spodnje dele las – lasje bodo bolj sijoči in ne bodo naelektreni. Uporablja se lahko tudi kot sredstvo za nego las v obliki vročega ovoja za lase.

Za krepitev lasnih korenin in izboljšanje stanja lasišča (pri težavah s suho kožo ali prhljajem in srbenjem) priporočamo 5-10-minutno masažo s tem oljem. Nato lahko lase operete ali pa olje pustite delovati čez noč.

Ker je termostabilno, ga lahko uporabite tudi za zaščito las pri sušenju in likanju, vendar priporočamo nižjo temperaturo likanja, saj je arganovo olje stabilno do približno 180 °C.

Niacin

Niacin, ena najbolj znanih oblik vitamina B3, je del B-kompleksa, ki ga najdemo v številnih živilih, na primer v fižolu, jajcih, mleku, mesu, zeleni zelenjavi in polnozrnatih izdelkih. Je bistvena organska snov, ki jo naše telo potrebuje za izvajanje številnih pomembnih fizioloških procesov. Poleg niacina sta med znanimi oblikami vitamina B3 še nikotinamid in inozitol heksanikotinat, ki imata enak pozitiven učinek na naše telo. V tem članku bomo o njem povedali nekaj več in razpravljali o tem, zakaj bi morali poskrbeti tudi za njegov redni vnos.

 

Vsi tako imenovani vitamini B-kompleksa so pomembna goriva za naše telo, saj sodelujejo pri razgradnji kompleksnejših ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje, zlasti glukozo, ki je edina oblika energije, ki jo lahko uporabljajo celice našega telesa. Seveda imajo tudi številne druge zelo pomembne vloge. Niacin v tem pogledu zagotovo ni izjema, njegove lastnosti pa začenja ceniti vse več profesionalnih in amaterskih športnikov. Zakaj je tako?

POVEČANO OŽILJE

Izraz vaskularnost je znan predvsem na področju bodybuildinga, s katerim označuje stopnjo vidnosti površinskih žil človeškega telesa, zlasti na zgornjih in spodnjih okončinah. To je eno od področij, ki se na natečajih še posebej pozorno spremlja in je pogosto odločilen dejavnik pri končni oceni. Povečana vaskularizacija je posledica povečanega pretoka krvi v delujoče mišice med vadbo, kar omogoča večjo oskrbo mišic z energijo in s tem poveča splošno zmogljivost vadbe.