Predelne stene

Predelne stene so uporabne dejansko v dveh primerih. Za poslovno rabo se s predelnimi stenami srečujejo podjetniki in podjetja, tako v velikih kot tudi srednjih in manjših podjetjih.

Zanimiv video o knauf predelnih stenah, spodaj:

Predelne stene za poslovno rabo

Za predelno steno se v podjetju odločajo zato, da pregradijo določen prostor, ker npr. potrebujejo dodatne pisarne ali ločene delovne prostore npr. za čajno kuhinjo, shrambo za delovno gradivo ali, ker bi npr. radi ločili delovne aparate (fotokopirni stroj, ipd…) od ostalih delovnih prostorov.

Za predelno steno se v podjetjih tudi odločijo, ko želijo pregraditi prostor, posebej namenjen sestankom ali narediti konferenčno sobo ali kak drug prostor, do katerega želimo imeti zastrt ali delno odprt pogled in dostop.

Ob tem je treba vedeti, da predelne stene lahko izdelamo tako, da so premične,  le te pa naprej delimo na premične v celoti in delno premične predelne stene.

Delno premična predelna stena je največkrat izdelana iz drsnih vrat, pri čemer je material za njihovo izdelavo, lahko povsem različen. Največkrat se za predelno, imenovano tudi pregradno steno, uporabi kar navaden iveral (iveralna plošča), saj je le ta dovolj lahek in pa v neštetih možnih barvnih kombinacijah – zato je takšno predelno steno mogoče uporabiti na najrazličnejših mestih in poslovnih prostorih.

Hkrati je predelna stena iz iverala cenovno med najugodnejšimi, ker pa je material lahek, pa je tudi rokovanje in upravljanje z njo, bistveno bolj enostavno kot s predelnimi in pregradnimi stenami iz drugih materialov.

Med ostale materiale za izdelavo pregradnih sten uvrščamo še stekla, ogledala ter seveda kombinacije vseh treh materialov hkrati.

Ob tem pa je treba vedeti, da so tako stekla kot ogledala, napram predelnim stenam iz iverala, dražje.

Steklo in ogledala seveda lahko naprej tudi dodatno estetsko obdelujemo z npr. peskanjem, dodajanjem barvnih vzorcev fototapet, graviranjem in drugimi tehnikami dekoriranja predelnih sten in na sploh stekleno ogledalnih površin (led svetila,…)

Predelne stene v bivalnih prostorih in gospodinjstvih

predelne steneHkrati pa se za predelne stene odloča tudi segment gospodinjstva in domačih bivalnih prostorov, saj nas pogosto spreminjajoče se življenjske situacije, zelo pogosto hitro silijo k spremembi namembnosti posameznih prostorov, otroške sobe je morda potrebno ločiti za več otrok posebej (npr. ob naraščaju), morda je potrebno poiskati poseben, ločen prostor za opravljanje dejavnosti popoldanskega sp-ja ali pa je razlog za izdelavo pregradne stene preprosto v tem, da si želimo urediti miren kotiček, ločen od ostalega družinskega dogajanja.

Tudi pri izvedbi predelnih sten za domačo rabo, se le te, ločijo na premične in fiksne predelne stene. Materiali pa so, podobno kot v primeru pregraditev poslovnih prostorov, lahko tudi tukaj zelo različni.

Pri čemer je še največ odvisno od tega kakšno rešitev pravzaprav iščemo in kako globoka je dejansko naša denarnica za predelno steno.