Katera dvižna garažna vrata so primerna za vaše potrebe?

Ko se podate v iskanje novih garažnih vrat se na začetku najverjetneje vprašate: kateri tip garažnih vrat mi je všeč? Katera garažna vrata se bodo skladala z zunanjostjo hiše? In seveda – katera so varna, kvalitetna in trajna?

Izbira primernih garažnih vrat je v prvi vrsti odvisna od naših specifičnih potreb in želja. Največkrat vsem tem potrebam in željam zadostijo rolo ali sekcijska garažna vrata, ki so med dvižnimi garažnimi vrati tudi najbolj priljubljena.

Udobje, varnost, trajnost, kvalitetna in videz – vse to so pomembni faktorji pri izbiri garažnih vrat, kot je pomembno tudi dejstvo, da bodo dvižna garažna vrata poleg vsem potrebam, ustrezala tudi potrebam garažnega prostora. To pomeni, da morate vi ali vaš izbran specialist za garažna vrata preveriti, ali je garažna vrata sploh mogoče vgraditi v vašo garažno odprtino brez večjih gradbenih posegov.

Zakaj – določene vrste dvižnih garažnih vrat zahtevajo več prostora za vgradnjo, kot druge. In če imate majhno garažo, v kateri se borite s prostorsko stisko, je temu primerno potrebno izbrati garažna vrata. Poleg dimenzij je tukaj še nekaj stvari, na katere morate biti pozorni. Vendar na srečo (in znanje mojstrov seveda), se vse da.

Obstaja več vrst dvižnih garažnih vrat, ki se razlikujejo glede na material, slog, mehanizem delovanja in druge značilnosti.

Med najbolj priljubljena dvižna garažna vrata spadajo sekcijska in rolo garažna vrata. Obema je skupno to, da se odpirata in zapirata avtomatsko s pomočjo elektromotorja, razlikujeta se pa v veliko drugih značilnostih.

Rolo garažna vrata – primerna tudi za najmanjše garaže

Najbolj prepoznavna značilnost rolo garažnih vrat je ta, da se odpirajo po principu rolete. Torej, sistem vrata navija (oziroma rola) v zaščitno skrinjo nad vrati, ki se lahko zmontira na zunanji ali notranji strani garaže – ravno ta način navijanja dela to vrsto garažnih vrat idealno za vse, ki v garaži nimate veliko prostora.

Rolo vrata za vgradnjo potrebujejo zelo malo prostora, pri možnosti zunanje montaže pa je ves prostor znotraj garaže prepuščen samo avtomobilu. Ta vrsta garažnih vrat je zato primerna za skoraj vsako garažo, še tako veliko ali majhno, za vrtno lopo ali industrijsko halo.

Rolo garažna vrata poganja zmogljiv elektromotor s povprečnim časom odpiranja do 14 cm na sekundo, ki ga upravljamo preko daljinskega upravljalnika.

Električni način odpiranja garaže je danes že predpogoj, saj le še redki izrazijo željo po ročnem odpiranju garaže.

V primeru električnega izpada, pa je vrata seveda možno odpreti tudi ročno. To je varnostna funkcija, ki mora biti na voljo. Ne želimo si, da bi zaradi izpada elektrike zamudili v službo, na rojstni dan ali drug pomemben dogodek.

Pri izbiri materialov, so odlična izbira rolo garažna vrata iz aluminijastih lamel, ki so prašno barvana. Namreč, tak nanos barve daje vratom lastnost trajnega izdelka, saj prašno barvanje omogoča debelejši nanos barve, kar garažna vrata naredi veliko bolj trdna – in posledično varna.

Osnovna ponudba garažnih vrat ustreza določenim specifikacijam, katerim rolo garažna vrata morajo ustrezati, pri določenih ponudniki pa so na voljo še številni dodatni elementi, s katerimi lahko nadgradite vrata.

Resda vsak dodan opcijski element poveča proračun za nakup vrat, vendar lahko z njimi zares nadgradite izbrana garažna vrata.

Dodana vrednost elementov je velika – izboljšajo varnost, udobje in nenazadnje zadovoljstvo z garažnimi vrati. Le-ta kupujemo za dalj časa in si ne želimo, da bi že čez dve leti ugotovili, da vrata ne ustrezajo več našim prvotnim potrebam.

Zato je vedno smiselno pregledati dodatne opcijske elemente in razmisliti, kaj nam lahko doprinesejo. Na primer, rolo garažna vrata lahko nadgradimo z naslednjimi elementi:
protivetrno zaščito, ki bo povečala vetrni razred garažnih vrat za kar dva razreda,
optosenzorjem, s katerim se ob naletu na oviro vrata začnejo avtomatsko dvigati,
fotocelicami, ki skrbijo za avtomatično zaznavanje ovire,
izboljšano protivlomno zaščito za maksimalno varnost,
zunanjo ključavnico,
kodnim stikalom,
stikalom na prstni odtis,
• …

Vsi dodatni elementi, ki so na voljo imajo samo eno funkcijo – nadgraditi garažna vrata, ki bodo poskrbela za zares udobno in varno garažno izkušnjo.

Sekcijska garažna vrata – maksimalna prilagoditev

Druga vrsta dvižnih garažnih vrat so sekcijska garažna vrata. To so najbolj priljubljena garažna vrata pri nas. Če ste pozorni na garaže hiš, ko se peljete skozi naselje, boste v veliki meri opazili prav sekcijska garažna vrata.

Kaj so najbolj izstopajoče značilnosti, kot tudi prednosti sekcijskih vrat? Gre za dvižna vrata, ki se pomikajo navpično navzgor in ko dosežejo določeno višino se začnejo “lomiti” ter pot nadaljujejo vodoravno po vodilu na stropu garaže.

Klasična sekcijska garažna vrata pod stropom potrebujejo približno 15 cm prostora, zato niso najbolj optimalna izbira za tiste majhne garaže, v katerih res na tesno parkiramo avtomobil.

So pa sekcijska garažna vrata tista, pri katerih lahko dosežemo najvišjo stopnjo izolativnosti, kar jih dela idelane za vse, ki garažo uporabljate še za kaj drugega, kot le za parkiranje avtomobila.

Na primer, če ste eden izmed ljudi, ki garažo uporabljate kot podaljšek doma in v njej radi telovadite, se družite, rezbarite ali preprosto berete, boste zelo hvaležni za izolirano garažo. Izvajanje vseh aktivnosti bo zato prijetneje v prav vseh letnih časih – pozimi ne bo tako hladno in poleti ne bo tako vroče.

Paneli sekcijskih garažnih vrat dosegajo najvišjo stopnjo izolitavnosti, saj jih je mogoče optimalno optimizirati tako, da prenašajo ekstremne vremenske pogoje od -90 do +80 ˚C. Ne poškodujejo se niti v najhujšem mrazu ali ob močnem vetru.

Posledično, je varnost sekcijskih garažnih vrat na izredno visokem nivoju – tako protivlomna varnost, kot varnost vezana na uporabo garažnih vrat.

Imajo pa sekcijska garažna vrata eno veliko prednost v primerjavi z drugimi tipi garažnih vrat in sicer ponujajo različne možnosti izvedb in vgradnjo dodatnih elementov. Vanje lahko vgradimo svetlobne elemente, vrata za osebni prehod, lopute za živali, zračnike, okna in podobno. Tako lahko poskrbite za dodatno svetlobo v vaši garaži, za hiter prehod ali za varno zavetje hišnih ljubljenčkov.

Kombinacijo vgradnje teh elementov pa lahko izberete popolnoma po vaših željah.

Izgled dvižnih garažnih vrat

Poleg vseh tehničnih specifikacij in varnostnih zahtev, pa morajo garažna vrata ustrezati še enemu standardu – morajo biti lepa na pogled. Na tem mestu se v izbor garažnih vrat velikokrat vključijo še pripadnice nežnejšega spola. So lahko rdeča, rumena, v barvi lesa ali v izgledu usnja? Lahko.

Pri skupini Hanus lahko rolo in sekcijska garažna vrata dobite v skoraj 200 barvah po RAL lestvici ali v imitaciji lesa, pri sekcijskih garažnih vratih pa lahko odločate tudi o videzu panelov.

Ali boste izbrali kasetni vzorec, izgled usnja, gladko strukturo, zrnato strukturo, z ali brez vmesnih črt … to je popolnoma prepuščeno vašemu slogu in okusu. Zakaj ne bi tudi garažna vrata odražala vašega stila?

Garaža že dolgo ni več samo garaža. Res je, da je njena primarna funkcija namenjena parkiranju avtomobila ali hrambi predmetov, veliko ljudem pa je postala podaljšek doma – dodatna soba, v kateri se ljudje sprostimo po svoje. In za takšen prostor je potrebno izbrati ustrezna dvižna garažna vrata, ki bodo zahtevala vsem vašim željam in potrebam – po udobju, varnosti in v izgledu.

Preverite možnosti različnih dvižnih garažnih vrat in zaprosite za pomoč strokovnjake. Z nekaj preprostimi koraki pa lahko do neobvezujoče ponudbe pridete zgolj v nekaj minutah.