Koliko znaša cena sončne elektrarne v letu 2023?

Ob trenutni energetski krizi in vse večji rasti cen električne energije, so pogovori o smiselnosti naložbe v lastno sončno elektrarno vedno pogosteje na dnevnem redu. Preverili smo, kakšne cene trenutno dosegajo na trgu in v kolikšnem času se naložba povrne.

Lastna sončna elektrarna velja za eno najbolj zanesljivih naložb, za katero se lahko odločite. Neodvisnost od dogajanja na trgu energentov in samooskrba sta vedno bolj pomembna, nikakor pa ne gre zanemariti dejstva, da boste pri lastni sončni elektrarni z ustvarjanjem prihrankov začeli že s prvim mesecem njenega delovanja.

Cena sončne elektrarne v letu 2023

Cena sončne elektrarne je odvisna od različnih dejavnikov, med njimi pa zagotovo izstopata moč in velikost naprave. Več kot ima sončna naprava panelov, višja bo njena cena, a to pomeni tudi, da bo proizvajala več energije, zaradi česar bo investicija še bolj donosna.

Za dosego želenih prihrankov je pomembno, da je sončna elektrarna pravilno dimenzionirana, zato ta del prepustite strokovnjakom. Za nek prvi stik in občutek, kaj to sploh pomeni, pa priporočamo uporabo mobilne aplikacije oz simulatorja »ZaSončnoPrihodnost.

Cena sončne elektrarne je v tem trenutku na trgu sicer precej stabilna, kar pa za večino drugih stvari ne bi mogli trditi. Cene se trenutno gibljejo med 1.100 in 1.500 EUR/kW, odvisno od velikosti in končne rešitve.

Povprečna velikost sončne elektrarne za samooskrbo je še vedno med 11 in 12 kW. Za lažjo predstavo o konkretnih stroških si poglejmo spodnji primer, ki so nam ga posredovali iz podjetja Enertec d.o.o. z blagovno znamko Moja elektrarna, kjer so na poti do energetske neodvisnosti z izrabo sončne energije navdušili že več kot 1.000 gospodinjstev in podjetij.

Gospodinjstvo, ki ima skupno letno porabo električne energije cca 13.000 kWh in zanjo letno porabi okrog 2.200 EUR, mora za popolno samooskrbo na strešne površine svojega doma namestiti sončno elektrarno moči 11,4 kW. Cena takšne sončne elektrarne, pred odštetjem nepovratnih finančnih sredstev s strani Eko sklada, znaša 14.000 EUR.

Če pa upoštevamo še nepovratna finančna sredstva, pa se cena zniža za 570 EUR.

Strošek električne energije pred investicijo13.000 kWh
Letna poraba električne energije pred investicijo2.200 EUR
Potrebna moč sončne elektrarne11,4 kW
Končna cena sončne elektrarne (z 9,5 % DDV)14.000 EUR

Stroški vzdrževanja, zavarovanja in monitoringa znašajo 180 EUR letno. Gospodinjstvo bi tako z 11,4 kW samooskrbno sončno elektrarno letno prihranilo 1.840 EUR. Po teh izračunih bi bila investicija povrnjena v 7.5 letih, kar pomeni, da bi v prihrankih uživali še vrsto let.

Samooskrbna sončna elektrarna moči 11,2 kW

V luči trenutnih razmer, ko je energetski trg sredi ene največjih kriz zadnjega obdobja, samooskrba predstavlja edino pravo rešitev. Obnovljivi viri energije, med katere se uvršča tudi sončna energija, so zato vse bolj zanimivi. Slednje se kaže tudi eksponentni rasti števila sončnih elektrarn.

Če smo se v letu 2021 s 170 vati inštalirane moči na prebivalca nahajali v spodnji polovici evropskih držav, smo samo v lanskem letu naredili ogromen preskok in s 300 vati na prebivalca izredno napredovali.

V letu 2022 se je število sončnih elektrarn napram letu prej podvojilo, saj smo jih priključili kar 12.231. Največ soglasij je bilo izdanih na območju Elektra Celje, največ priključenih pa je bilo na območju Elektra Ljubljana.

Povečano povpraševanje pa že nekaj časa opažajo tudi pri podjetju Enertec d.o.o. z blagovno znamko Moja elektrarna. Sicer pa je še vedno velika večina sončnih elektrarn samooskrbnih ter manjših moči, že v letošnjem letu pa bi naj dosegli fotovoltaični gigavat ter tako uresničili multigigavatno fotovoltaiko na slovenskih tleh za doseganje podnebnih ciljev.

Zagotovo ste že sami ugotovili, da je pot samooskrbe s pomočjo sončne elektrarne edina prava izbira.

Vas zanima, kakšna bi bila cena samooskrbne sončne elektrarne za vaše gospodinjstvo? Izpolnite spletni obrazec in dostopajte do hitrih odgovorov.