Kaj je solarni sistem za hišo in kako deluje? Kako postati samooskrben z električno energijo?

Kaj je solarni sistem za hišo in kako deluje?  Kako sončne električne plošče (PV) zajemajo sončno energijo in jo pretvarjajo v električno energijo, ki jo lahko uporabljate v vašem domu? Z namestitvijo solarnega sistema lahko proizvedete lastno obnovljivo električno energijo. In to brezplačno!

Solarni hišni sistemi ponujajo odlično možnost za oskrbo z energijo zunaj omrežja. Zlasti na podeželskih območjih držav z nizkimi dohodki postajajo solarni hišni sistemi (SHS) vse bolj priljubljeni med prebivalstvom. Bangladeš je bil pionir gibanja za sončne hišne sisteme in je dosegel izjemen uspeh pri elektrifikaciji podeželja (vir 1).

5 najpogostejših vprašanj o solarnih sistemih za hišo:

Kaj je solarni sistem za hišo

Predstavljajte si, da živite v hiši, ki nima dostopa do energetskega omrežja. V tem primeru je težko imeti kakršno koli dejavnost po sončnem zahodu. Brez svetlobe ne morete polniti telefona ali uporabljati katere koli naprave, ki potrebuje elektriko. Nacionalna vlada je morda obljubila razširitev energetskega omrežja; vendar bo to trajalo nekaj let. Sončna energija vas reši tudi visokih stroškov energentov v vašem gospodinjstvu in lahko postanete samooskrbni z električno energijo. Solarni sistem je rešitev za visoke stroške energentov! Kaj je solarni sistem za hišo si podrobneje poglejmo v nadaljevanju:

Kaj je solarni sistem za hišo
Več informacij o solarnem sistemu za vašo hišo najdete tukaj.

Solarni domovi so popolnoma integrirana gospodinjstva s strešnimi ali zemeljskimi sončnimi kolektorji. Vsebujejo tudi solarne hranilnike in druge solarne tehnologije.

 • Sončne plošče so najpogostejši način za pridobivanje energije iz sončnega sevanja.
 • Solarni sistem za hišo zagotavlja pomembne prednosti, kot je prihranek denarja na računu za elektriko in manjša odvisnost od fosilnih goriv z manjšo porabo energije.
 • Prodaja vašega doma z nameščeno solarno tehnologijo lahko poveča njegovo vrednost.

Hiše na sončno energijo pogosto vključujejo sončne baterije, pritrjene na PV nize, ki služijo za shranjevanje energije, proizvedene iz sončnih kolektorjev.

Kako deluje sončna elektrarna za hišo

Sistemi za sončne hiše so v bistvu sestavljeni iz solarnih kolektorjev, ki so vgrajeni na strehi hiše. Energija, pridobljena s sončnimi kolektorji, se nato neposredno napaja v električni tokokrog hiše. Običajno lahko en solarni panel napaja od tri do osem naprav do pet ur na dan, na primer eno LED svetilko, en polnilec za pametni telefon in en kuhalnik riža. Količina energije je odvisna od zmogljivosti solarnih panelov. Solarni paneli lahko stane med 300 in 1000 € odvisno od njegove velikosti, kakovosti in države, v kateri se prodaja.

Dodajanje sončnih kolektorjev ali sončne elektrarne je odvisno od velikosti doma, lokacije in vrste sistema, ki ga iščete. Spremembe načrtov doma, ki ustvarijo energetsko učinkovitejši dom, običajno ne stanejo veliko več kot običajna gradnja doma. Ključno je namensko graditi, da bi izkoristili stvari, kot sta toplotna energija in geografska lega.

Strešni sončni kolektorji najbolje delujejo na strehah obrnjenih proti jugu, z naklonom med 15 in 40 stopinj.

Prav tako je pomembno vedeti, koliko sončne svetlobe dobi vaša streha čez dan. Sončni paneli potrebujejo sončno svetlobo za proizvodnjo električne energije, tako da če je vaša streha zasenčena ali kako drugače ovirana z drevesi, dimniki ali karkoli drugega, bo to vplivalo na to, kako močna je sončna energija.

Kaj je solarni sistem za hišo in kako deluje (video)

Načrtovanje vašega domačega sistema solarnih panelov: šest korakov

 • Določite svoj sončni potencial
 • Razmislite o različnih možnostih nameščanja panelov: strešno, talno ali skupno
 • Ocenite svoje potrebe
 • Pridobite solarne ponudbe
 • Izberite ponudbo in namestite solarne panele

Kakšne so prednosti solarnih sistemov za hišo? [Odgovori na najpogostejša vprašanja uporabnikov]

Ali je ceneje imeti hišo na sončno energijo?

Vsekakor. Čeprav so solarni paneli lahko velik začetni strošek, se na koncu izplačajo zaradi prihrankov pri računih za elektriko. Načrtovanje in gradnja solarnega doma se bo kljub veliki začetni investiciji kmalu obrestuje.

Ali je lahko hiša v celoti napajana s sončno energijo?

Z načrtovanjem, da. Če je dom zasnovan tako, da je energetsko učinkovit, je možno, da ga v celoti napaja sončna energija. Dodajanje solarnega sistema ima lahko enak rezultat, če je streha doma optimalna ali če obstaja možnost solarnega sistema nameščenega na tleh. Če želite ponoči ali v slabem vremenu napajati svoj dom s sončno energijo, boste morali namestiti sistem za shranjevanje energije; v nasprotnem primeru boste še vedno morali uporabljati energijo iz svojega električnega omrežja.

kaj je solarni sistem za hišo
Za vsa vaša vprašanja v zvezi s solarnimi sistemi smo vam na voljo tukaj.

Koliko sončnih kolektorjev je potrebnih za napajanje hiše?

To je v veliki meri odvisno od tega, koliko električne energije porabi vaše gospodinjstvo. V povprečju domovi porabijo malo manj kot 11.000 kWh električne energije na leto in potrebujejo od 20 do 25 solarnih panelov za samooskrbno napajanje  doma s sončno energijo.

Koliko stanejo sončne hiše?

Stroški, ki jih plačate za sončno energijo v vašem domu, so odvisni od lokacije, opreme, monterja, razpoložljivih rabatov in drugega. Kar se tiče skupne številke, lahko pričakujete, da bodo solarni paneli stali med 14.400  in 25.700 €, odvisno od velikosti doma, lokacije in vrste sistema, ki ga iščete.

Se hiše na sončno energijo splačajo?             

Začetni stroški solarne energije se bo glede na vašo lokacijo, kvaliteto opreme, vnaprejšnjo ceno solarnih panelov obrestovala v prihodnje. Na splošno se domovi na sončno energijo izplačajo in večina kupcev na tržišču si investicijo v sončno energijo povrne v sedmih do desetih letih.

Kakšna je cena sončne elektrarne za povprečno gospodinjstvo?

Ocenjujemo, da tipičen dom potrebuje približno 20 do 25 solarnih modulov, da pokrije 100 % porabe električne energije in doseže popolno energetsko neodvisnost, vendar je dejansko število, ki ga boste morali namestiti, odvisno od številnih NASLEDNJIH dejavnikov:

 • lokacija
 • učinkovitost panela
 • nazivna moč panela in
 • vaše osebne navade glede porabe energije.

Vsi našteti igrajo pomembno vlogo pri določanju, koliko solarnih panelov potrebujete. Pomembno je, da število sončnih kolektorjev, ki jih potrebujete za svoj dom, neposredno vpliva na ceno, ki jo plačate za sončno energijo.

Sončna plošča običajno proizvede približno eno kilovatno uro (kWh) na dan, tako da če je vaša dnevna poraba 30 kWh, potrebujete cca. 30 sončnih celic za ustvarjanje vseh vaših potreb po energiji. Če potrebujete dodatno energijo za ogrevanje bazena ali delovanje klimatske naprave večji del leta, to poveča vaše stroške energije.

Če želite oceniti količino energije, ki jo boste potrebovali, morate poznati svoje povprečne kilovatne ure (kWh). Ta številka bi morala biti na vašem računu za komunalne storitve označena kot »porabljena kWh«. Če želite dobiti mesečno povprečje, poglejte račune za preteklo leto, seštejte navedeno porabljeno kWh in delite z 12.

Nato razdelite svoje mesečno povprečje kWh s 30, da izračunate svoje dnevno povprečje. Na primer, če je vaša povprečna mesečna poraba 900 kWh, potem je vaša povprečna dnevna poraba 30 kWh.

Povprečno z namestitvijo sončne elektrarne znižate račune za elektriko za 75 %, investicija pa se vam z Eko skladom povrne že v 10 letih. Kakovostni solarni paneli imajo garancijo do 30 let!

Nekateri izračuni sončne energije temeljijo na satelitski fotografiji vaše strehe in ponujajo oceno, koliko električne energije lahko proizvedete. Drugi kalkulatorji za izdelavo ocene uporabljajo vašo regionalno sončno obsevanje, spet tretji pa uporabljajo velikost vaše strehe ali vašo tipično porabo električne energije brez drugih dejavnikov. Izračuni sončne energije lahko vključujejo državne in lokalne spodbude, ki lahko, če ste upravičeni, ustvarijo znatne prihranke ali pa tudi ne.

Za natančnejši izračun poskusite upoštevati čase, ko ni na voljo toliko sončne energije, na primer ko je oblačno ali zvečer. Obstajata dva glavna načina za to:

 • Rezervne baterije se lahko uporabljajo za napajanje, ko je na voljo, in zagotavljanje potrebne energije, ko ne sije sonce. Na voljo je veliko različnih vrst sončnih baterij, zato opravite nekaj raziskav in poiščite pravo za svoj dom.
 • Pogodbe o odkupu lahko pomagajo nadomestiti stroške nakupa električne energije od komunalnega podjetja, ko vaš sistem ne proizvaja dovolj energije. Če vaš sistem sončne energije zagotavlja več električne energije, kot jo porabi vaš dom, ko sije sonce, vam bo komunalno podjetje to dodatno energijo plačalo – običajno malo manj kot polovica stroškov, ki jih komunalno podjetje zaračuna za električno energijo.

Ti dodatni izračuni so lahko težavni, vendar so potrebni, če želite optimalni sistem sončne energije za svoj dom.

Povprečna gospodinjstva potrebujejo 867 kWh/mesec električne energije.

4-člansko družina bo za sončno elektrarno na ključ odštela med 14.400  in 25.700 €, odvisno od ponudnika, kvalitete panelov, garancije itd.

Ali solarni paneli potrebujejo veliko vzdrževanja?

Solarne celice ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Potrebno jih je čistiti nekajkrat na leto.

Najboljši način za čiščenje sončnih kolektorjev je uporaba mehke krpe ali biorazgradljivega mila. Pomembno je, da pri čiščenju sončnih kolektorjev ne uporabljate grobih materialov, saj lahko povzročijo škodo, popravilo solarnih kolektorjev pa je drago. Če čistite pogosto, boste morda lahko preprosto napeljali cev vzdolž plošč, da odstranite umazanijo.

Kaj je solarni sistem za hišo

Kompleti za čiščenje solarnih panelov so zelo priročni za čiščenje solarnih panelov. V kompletu boste našli biorazgradljivo milo, brisalec in majhno krtačo ali krtačo z daljšim ročajem. Milo v vedru zmešajte z vodo. Navodila so na steklenički. Krtačo potopite v vedro in začnite nežno brisati sončne kolektorje. Uporabite lahko navadno vodo ali mehko krtačo, da odstranite umazanijo ali umazanijo, ki se je nabrala na kolektorjih.

Naši strokovnjaki so za vprašanja vedno na voljo na: www.bauer-solar.si

Viri:

1 – Living in the Light : The Bangladesh Solar Home Systems Story