Ali je investicija v sončno elektrarno smiselna naložba?

Vas zanima varčna in učinkovita sončna elektrarna?

V današnjih časih, ko se cena električne energije drastično povečuje, se marsikdo sprašuje, ali je smiselno na strehi hiše vzpostaviti sončno elektrarno. Spodaj navajamo izkušnje ki bodo morda komu pomagale pri kočni odločitvi ali investirati v sončno elektrarno ali ne.

Sončna elektrarna in lega strehe

Ko se postavlja sončna elektrarna, je najpomembnejše, da je streha v pravi legi. To pomeni, da mora biti postavljena v smeri vzhod – zahod, da sonce tekom celega dneva sije na eno krilo strehe.

Investicija

Investicija v sončno elektrarno je smiselna samo v primeru, da imamo dokaj novo in ne preveč obrabljeno streho. Upoštevati moramo, da je življenjska doba sončnih celic približno 25 let.

Najpomembnejše vprašanje vsakogar je zagotovo strošek investicije. Čez palec lahko ocenimo, da je strošek za 13,5 kw sončno elektrarno približno 14.000 €. V to ceno so poleg dela in fotonapetostnih panelov, vključeni tudi namenski kabli, ustrezne vrstne sponke, ki so certificirane za napetost 1000VDC, namenski varovalčni ločilniki itd. Torej vse, kar potrebujete za zanesljivo priključitev sončne elektrarne.

Sedaj pa si poglejmo še preprost izračun izkoristka delovanja sončne elektrarne.

NAMIG: Vse rešitve za fotovoltaiko, vsa oprema, orodja, pribor in ostale komponentne za fotovolatiko, najdete na povezavi Elektrospoji.si.

Izračun investicije v sončno elektrarno

Glede na trenutne razmere je julija 2022 enotna tarifa 15 centov po kWh. Sončna elektrarna na leto proizvede približno 13 MWh kar je 13000 kWh, to je 1950 € oz. mesečno 162,5 €. Trenutni mesečni račun za elektriko povprečnega gospodinjstva je 120 €, kar pomeni da je elektrarna dovolj velika za večino gospodinjstev. Če povzamemo izračune, se investicija v elektrarno poplača v približno sedmih letih.

Pomembno je, da si najprej preračunate vašo trenutno porabo električne energije in ugotovite ali jo  lahko morda po inštalaciji elektrarne celo zvišate. Domače sončne elektrarne so namenjene pokrivanju lastnih potreb po električni energiji. V obdobjih visoke osončenosti se proizvaja več energije kot je porabimo. V hladnejših obdobjih leta, pa se proizvede manj. Presežki in primanjkljaji se uravnavajo preko omrežja. Ko proizvajamo viške, se ti dodajajo v omrežje, ko pa energije nimamo dovolj, jo lahko prejemamo iz omrežja. Viškov električne energije ne moremo prodajati, zato je pomembno, da velikost sončne elektrarne prilagodimo predvideni porabi gospodinjstva.

Strošek investicije v sončno elektrarno si lahko deloma poravnate iz naslova eko subvencije. Država vam lahko povrne 2100 €, kar zniža investicijo na 11.900 € in posledično izplačate vložek elektrarne v šestih letih.

Sončna elektrarna in obračun elektrike

Ker je šest let kar dolga doba, je potrebno prej preveriti kakšna je garancija za sončne panele, ki jih bomo uporabili. Če je garancija je 10 let, to pomeni da še 4 leta po povračilu investicije proizvajate elektriko brez kakršnih koli skrbi. Seveda pa ni vse tako enostavno in je potrebno investicijo dobro načrtovati. Med drugim je pomembno tudi, da podpišete pogodbo z odjemalcem električne energije, ki vam mora obračunavati elektriko letno. V nasprotnem primeru niste naredili nič dobrega, ker največ proizvedete spomladi in jeseni, medtem ko največ porabite pozimi.

Dodatne informacije:

1 – The Cost of Solar Panels: Is It Worth It?