ATE zavorni sistemi: zavorni diski in ostali zavorni elementi

ATE: najpomembnejši zavorni element – zavorni diski

ATE zavorni diski so med najvažnejšimi zavornimi elementi, ki  avtomobilu in vozniku omogočajo varno zaviranje in zaustavljanje.

ATE proizvaja zavorne diske, ki so med najbolj priljubljenimi blagovnimi znamkami.

ATE

Zamenjava zavornih diskov je zahteven poseg pri vzdrževanju osebnega ali kombi vozila. Proizvajalec ATE ima široko paleto zavornih diskov, ki so prilagojeni zahtevam varnosti, vzdržljivosti in dolgi življenjski dobi. Zamenjavo je vedno potrebno zaupati servisni delavnici z znanjem in izkušnjami ali pa avtomehaniku, ki mu zaupamo. Blagovna znamka ATE je med avtomehaniki in serviserji zelo priljubljena. Visoka kvaliteta zavornih diskov in  majhno število reklamacij so glavni razlog za priljubljenost.

Je montaža zavornih diskov enostavna ali zahtevna naloga?

Montaža – vgradnja – zavornih diskov, ne glede na blagovno znamko, pa je zahtevno delo. V pakiranju ATE zavornih diskov je priloga navodilo za montažo. Navodila so jasna in podprta tudi s slikami. Med ostalim je v navodilu zapisano, da mora mehanik pri vgradnji paziti tudi na brezhibnost ostalih komponent – ležaj s pestom kolesa mora biti brez zračnosti oziroma mora biti zračnost v mejah dopustnega. Vse površine naleganja zavornih diskov morajo biti dobro očiščene. Vodila zavornega sedla morajo prav tako biti očiščena in namazana s posebno pasto za montažo zavor. Privijanje diskov na pesto kolesa mora biti strokovno izvedeno, prav tako privijanje varnostnega vijaka.

ATE

Vir: zhpmafia.com/

Zavorni diski so izdelani iz železove litine » gus«. Zlitina se po vlivanju pusti na zraku in vlagi, da se »stara» in s tem pridobi na kvaliteti. Pri obdelavi se zavorni diski lahko finalizirajo s struženjem ali brušenjem, največkrat z navzkrižnim brusilnim strojem. Pred pakiranjem se prevlječejo s posebno emulzijo, ki zavorne diske ščiti pred korozijo.

Po vgradnji diskov je potrebna previdnost pri zaviranju in sicer najmanj 200 do 300 prevoženih kilometrov, da se zavorne površine prilagodijo temperaturnim razlikam. Več o ATE zavornih diskih najdete v spletni trgovini www.kruno.si.